Boktips för seniorer

Ett nöje för många är att läsa, men trots det är det få som faktiskt gör det under sitt yrkesverksamma liv. En vanlig ursäkt är att man inte har tid, eller att man har svårt att koppla av. Som pensionär har man äntligen all tid i världen att koppla av med en bok, så som senior bör man passa på att ta igen lite av den förlorade läsningen man missat medan man arbetade. Här kommer några böcker som säkerligen faller seniorer i smaken.Hundraåringen_som_klev_ut_genom_fönstret_och_försvann

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson är den perfekta boken för alla seniorer, oavsett om man har fyllt 100 eller inte. I boken får man följa Allan Karlsson, som precis innan sitt 100-årskalas på ålderdomshemmet helt sonika kliver ut genom fönstret i sitt rum och försvinner ut i världen. Det är en berättelse genom den moderna historien, med otroliga sammanträffanden, roliga karaktärer och mycket humor och värme. Allans upplevelser kan påminna varje pensionär om att livet är långt ifrån över bara för att man är gammal i omvärldens ögon, och att allt kan hända bara man kliver ut genom fönstret (eller dörren, vilket kanske är att föredra).

En annan bok där pensionärer lever rövare (bokstavligen) är Kaffe med rån av Catharina Ingelman-Sundberg. Boken är på samma gång ett politiskt inlägg i debatten om bristerna i äldreomsorgen och ett humoristiskt äventyr. Den handlar om pensionärerna Märtha, Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta, som bor tillsammans på servicehemmet AB Diamanten. Livet på hemmet är långtråkigt, maten är dålig och servicen sämre. Gänget får därför idén att de lika gärna kan begå brott och se till att hamna i fängelse, för där skulle de antagligen ha det bättre. Det hela urartar, och seniorerna finner sig snart involverade i den undre världen.

Ett vanligt problem när man blir äldre är att synen försämras, vilket i värsta fall kan göra det svårt att läsa. Det behöver dock inte hindra att man tar del av dessa och andra böcker, eftersom de flesta böcker (inklusive Hundraåringen och Kaffe med rån) numera även ges ut som ljudbok. Med en prenumeration på Storytel.se får du tillgång till tusentals ljudböcker, och kan fortsätta njuta av välskrivna romaner även efter att ögonen börjat bli trötta.

originmag