Idrottande seniorer

Både i Sverige och stora delar av resten av världen ökar medelåldern för varje år som går. Även om detta så klart är väldigt positivt så ställer det också ökade krav på äldreomsorgen samt landets seniorer. Att bli äldre innebär ju inte nödvändigtvis att man fortfarande håller sig frisk och nyckeln till ett sunt åldrande är att man håller sig aktiv, både socialt och fysiskt. Det är därför inte så konstigt att andelen idrottande seniorer bara ökar och ökar. Den som är senior och gärna idrottar då och då kan med fördel gå med i en förening som anordnar träffar och evenemang. Att hitta likasinnade på ålderns höst är inte alltid det lättaste och organisationer som Riksidrottens vänner kan fungera som en bra plattform för den som vill komma igång.

 

Det bästa sättet att hålla sig i form
Sten Iwarsson är professor emeritus vid Sahlgrenska Akademien i Göteborg. Han har skrivit boken ”60 skäl att hålla igång efter 60” och anger tre huvudsakliga orsaker till att en del 90-åringar har åldrats på ett friskt och bra sätt. Att hålla huvudet skarpt och odla sina intellektuella intressen är viktigt. Flera studier har visat att det är bra för en åldrande hjärna att regelbundet lösa korsord, läsa böcker och gå på konserter. Den andra orsaken till att en del äldre mår bra och lever länge är att de fortfarande är socialt aktiva. När många vänner blir sjuka eller går bort kan detta så klart vara svårt, men detta för oss i sin tur till Sten Iwarssons tredje exempel – idrottandet. Att hålla kroppen aktiv genom hela livet är avgörande för att man ska få en bra tid som senior. Genom att gå med i en idrottsförening för seniorer kombinerar man två faktorer som ökar chanserna till ett friskt åldrande. Man rör på sig och umgås samtidigt med människor i en liknande situation.Idrottande seniorer 2

 

Seniorer på elitnivå
Det är inte alla seniorer som nöjer sig med att bara gå på någon promenad då och då. Det finns flera exempel på seniorer som fortfarande idrottar på elitnivå. Det anordnas till och med seniorvärldsmästerskap i olika sporter. För den som vill gå med i en idrottsförening för seniorer finns det gått om klubbar att välja bland, bland annat Senior Sport School.

originmag