Matlagningskurser för seniorer

Det finns ingen anledning att bli mindre aktiv bara för att man är gammal. Sveriges befolkning blir äldre och äldre och vi lever allt längre. Detta innebär att vi inte bara arbetar till vi är i 70-årsåldern utan också att det finns en ökad efterfrågan på aktiviteter för seniorer. Om du är i pensionsålder eller äldre och är sugen på att träffa folk i en liknande situation eller bara känner att du vill göra något på dagarna finns det idag massor av möjligheter.

 

Matlagning i grupp
En populär aktivitet bland seniorer är att gå en kurs i matlagning. Att laga mat tillsammans är kul och lärorikt av flera anledningar. Dels så är det ett bra sätt att lära sig laga nya rätter och mat som man kanske knappt visste fanns. Att upptäcka nya smaker på ålderns höst är spännande och inspirerande. Att laga mat i grupp är också ett kul sätt att lära känna nya människor. Eftersom man hjälper varandra med recepten skapar man en bra sammanhållning och när man sedan sätter sig ner för att äta tillsammans har man ofta mycket att prata om. Att gå en kurs i matlagning är ett perfekt sätt att träffa nya vänner på och skapar ofta hållbara band mellan människor från olika bakgrunder.Matlagningskurs 1

 

Upptäcka nya typer av mat
På Göteborgs universitet har hälsopromotionsprogrammet vid ett flertal tillfällen samlat matintresserade seniorer för att laga mat tillsammans. Det är studenter som går fjärde terminen av programmet med inriktning kostvetenskap som anordnar träffarna under seniorfestivalen i april. Syftet är att sprida kunskaper om hur man lagar vegetarisk mat, något som många äldre inte har så stor erfarenhet av. Förr i tiden var det ovanligt att en måltid kunde bestå av enbart vegetariska produkter och de flesta seniorer har inte kommit i kontakt med vegetariska recept förutom när barn eller barnbarn är på besök. Många seniorer är dock nyfikna på hur man lagar nyttig och god vegetarisk mat och är aktiva under sammankomsterna. Studenterna har också nytta av dessa träffar, eftersom ett delsyfte med kursen är att de ska tillämpa sina kunskaper i praktiken. Träffarna har slagit mycket väl ut och både studenterna, seniorerna och universitet vill fortsätta med liknande aktiviteter.